2016. március 14., hétfő

Szófelhőkészítés a Tagul alkalmazással

Az alább négy bejegyzésem mind Ady költészetének témaköréhez fog kapcsolódni. Ebben a témakörben alkottam meg WebQuest-anyagomat, fogalomtérképem, időszalagom és szófelhőmet is. 
Szófelhőm készítéséhez a Tagul online szófelhő készítő alkalmazást használtam segítségül. A Tagul programmal már mikrotanításom során jobban megismerkedtem és már akkor magával ragadott ez az alkalmazás. Könnyen kezelhető felülete lehetővé teszi, hogy gyorsan és kreatívan alkossunk ízlésünknek megfelelő szófelhőket/plakátokat/ábrákat.
A program beállítható paraméterei: a szavak száma, színe, betűtípusa, elhelyezkedése, az ismétlődés gyakorisága és a szófelhő alakja. Ezen paramétereket kedvünk szerint variálhatjuk. A szerkesztést segíti, hogy kész ábrákat is találunk a felületen, amiből sok ötletet meríthetünk, de feltölthetünk saját képet is. Vidám, mozgó, teljesen egyedi, figyelemfelkeltő szófelhőket készíthetünk. Ha épp alkotói válságba kerülnénk (ami szerintem lehetetlen ezzel a programmal) akkor találhatunk előre gyártott szebbnél szebb, trendi szófelhőket.
Nagyon hasznosnak tartom az alkalmazást, mert látok benne fantáziát, hogy mindkét szakterületemen alkalmazzam tanításom során. Egyrészt nyelvtanításhoz, szókincsbővítésre kiválóMásrészt magyarórán, például verselemzésnél, költői képek megjelenítésekor is szemléletes ábrát készíthetünk a diákoknak. 
Egy irodalmi kor jellemző eseményeit, irodalmi irányzatait, hullámait, jeles alkotóit összekapcsolhatjuk a korhoz kapcsolódó fogalmakkal és színes szófelhőnkben ábrázolhatjuk diákjainknak.  A program plakátkészítésre is alkalmas bármilyen témakörben. Véleményem szerint a tanulók is nagyon élveznék, ha nekik kéne kreálni saját gondolatuk szerint szófelhőket. Játékos, egyszerű és nagyszerű! 
J
Mindenkinek ajánlom, hogy vigye be tanóráira! 
J


Az általam készített szófelhő: 



(Forrás: Tagxedo.hu, általam készített szófelhő)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése