2016. április 3., vasárnap



Podcast olaszórán

A múlt órán az online prezentációkészítés mellett, a podcastokkal ismerkedtünk meg.
A podcast program lehetővé teszi hang-, és videófájlok sorozatszerű közzétételét az interneten, emiatt jól beilleszthető tanórákra is. Az általam tanított tantárgyak közül irodalomból is és olaszból is nagyon hasznosnak találom a podcastok használatát. Az irodalomtanulást sokban segíthetik az ún. hangoskönyvek, elég csak a gyengén látó, vagy diszlexiás tanulókra gondolnunk. Emellett fejleszti a hallott szövegértést is, amelyre véleményem szerint nagy hangsúlyt kell fektetnünk az oktatás során.
Olaszórán elengedhetetlen hogy sok audiovizuális eszközzel dolgozzuk. Az auditív csatornákon történő információfelvétel elsajátításában fejlesztenünk kell tanulókat, s ehhez nagy segítséget nyújtanak a változatos podcastok.
Az olasz nyelv tanítása zene nélkül elképzelhetetlen. Óráimra eddig is változatos hanganyagokat, zenéket, dalszövegeket vittem be. Az interneten keresgélve rátaláltam egy rettentő hasznos oldalra, ahol olasz nyelvű podcastok hosszú és változatos listájára leltem.
EZEN A LINKEN elérhető az oldal, mely közvetíti az olasz rádiócsatornák műsorait, érintve: történelmi témát, zenei témát, sportot, irodalmat és politikát.

Az általam kiválasztott podcast egy interjú, melyet az egyik leghíresebb olasz énekesnővel Annalisa-val készítettek. Az interjú ITT elérhető. A szöveget meghallgatva B1-es szintű szöveg, emiatt 12. évfolyamos korosztálynak vinném be tanórára. Azoknak a tanulóknak, akik nyelvvizsgára készülnek, nagyon hasznos a hanganyag, mert középfokú nyelvvizsgára mindig tesznek be interjúszöveget. Egy olyan tanórát is eltudnék képzelni, amire beviszek egy az énekesnő által énekelt dalt és dalszöveget, közösen lefordítjuk, majd meghallgatjuk az interjút is az énekesnővel. Így teljes lesz az élmény és fejlesztem a hallott szövegértésüket. Az interjúhoz készítenék többféle hallott szövegértési feladatot, mint pl. nyitott kérdéseket adnék meg, vagy igaz/hamis feladatokat szerkesztenék.
Az ALÁBBI LINKEN további interjúk, rádiószövegek érhetőek el, ezek között érdekesnek találtam a Vasco Rossival készített interjút is. Vasco Rossi szintén egy nagyon híres és a fiatalok által kedvelt énekes, akinek szövegei nagyon jól hasznosíthatóak olaszórán.


Emellett bátorítanám diákjaimat, hogy reggelente a vonaton, utazás közben, vagy este lefekvés előtt, hallgassanak olasz nyelvű rádiót. Ehhez ajánlanám a fentebb belinkelt oldalakat.
Továbbá, a zenei témában maradva, nagyon érdekesnek találnám, ha diákjaim csoportosan szerkesztenének saját podcastokat, mellyel elkészíthetnék saját olasz zenei toplistájukat.
Ezzel gyakorolnák a csoportmunkát, fejlesztenék digitális kompetenciájukat és kibontakoztathatnák kreativitásukat is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése