2016. április 30., szombat

Multimédiaalkotás alkalmazása a tanórán


Multimédiás alkalmazások sokaságát illeszthetjük be tanóráinkba.
Az egyik nagyon hasznos alkalmazás a SlideShare oldal, amely lehetőséget ad arra, hogy megosszuk prezentánciónkat diákjainkkal, így kiegészíthetjük tanórai magyarázatunkat, s a tanulók otthon is látnak egy összefüggő jegyzetet. Ez kifejezetten hasznos, ha valamelyik tanuló épp hiányzott az óráról, s így könnyen pótolni tudja az órán átvetteket. 
Egy másik hasznos alkalmazás, melyet kiemelnék, a SoundCloud oldal. Azért tartom nagyon hasznosnak, mert megoszthatja a tanár felvett hanganyagait. Olasztanárként nagyon fontos, hogy megtanítsam jövendőbeli diákjaimat a helyes kiejtésre, ami nem könnyű az olasz nyelvben. Sok gyakorlás szükséges ahhoz, hogy helyes kiejtéssel beszéljünk olaszul, sokféle ékezet, hangsúly van, melyek hibás ejtése akár jelentésváltozással is járhat. Éppen ezért hasznosnak találom a SoundCloud oldalt, ahová az olyan szövegeket, melyet házi feladatnak adok fel olvasásra, előre fel tudnám mondani a diákoknak, így a helyes akcentus csengene fülükben, helyes kiejtéssel hallanák a szöveget, amely megkönnyítené a szöveg feldolgozását.


A közzétett vodcast (Főző Attila webináriuma) során számos új oldalt ismertem meg, amelyek mind segítségemre lehetnek a kreatív tanórai feladatok készítésében.
Ilyen alkalmazás, a Fotor.com kollázs készítő alkalmazás, mely nagyon hasznos lehet az osztályban. Elég egy osztálykirándulásra gondolni, mely során ezernyi érdekes kép készül. Én személy szerint imádok kollázsokat készíteni, bárhol kirándulok a nagyvilágban, mindig készítek egy pár képes összefoglalót rokonaimnak, amiben a legjobb pillanatok, legszebb helyeket örökítem meg. A kollázs praktikus, mert egy képen, megannyi vicces pillanatot lehet ábrázolni. Osztálytermeinket díszíthetjük a közös kirándulások alkalmával közösen készített kollázsainkkal. J A gyerekek biztosan élveznék, ha kreatívkodhatnának. Ha létezik közös facebook profilja vagy egy közös boardja az osztálynak a Pinteresten, oda is fel lehet tölteni az érdekes, kreatívan elkészített kollázsokat.
Tanároknak nagyon hasznos lehet a Photopeach oldal is, amely során összefűzhetjük képeinket és zenei aláfestést is tehetünk alá. Egy korlátja van, hogy az ingyenes verzióban 30 képet lehet csak beillesztetni. A képek összefűzésére a Moviemaker alkalmazás is rendelkezésünkre áll. Ami miatt viszont mégis a Photopech oldalt találom hasznosabbnak, az a kvíz készítő funkciója. Nagyon tetszett, hogy minden képhez lehet kvízt csatolni. A megjelenő képek mindegyike kidob egy kérdést és 5 másodperc múlva megadja a választ. Nyelvtanárként nagyon hasznosnak tartom ezt a funkciót. El tudnék képzelni egy olyan olaszórát, mely során minden régióból kiválasztanék egy-egy látnivalót, vagy egy-egy híres költőt, festőt, és a diákoknak ki kell találniuk, melyik városból, régióból való az adott híres ember, vagy híres látnivaló. Gyorsasági kvízt is lehetne tartani a tanórán.



(Kép forrása: Pho.to, általam szerkesztett kép)


Szerkesztett képemet a pho.to oldalon készítettem el. Be kell vallanom, hogy annyira megihletődtem, hogy sorban gyártottam a vicces képeket. Voltam panda, voltam alien…:D Nagyon kreatív oldal, szuper ötleteket ad.
Az általam alkotott kép, mégis egy kicsit komolyabb kép lett, amely természetesen az olasz nyelvhez kapacsolódik. Egy képeslapot gyártottam, melyben ötvöztem az első gondolataimat, amik eszembe jutottak Olaszországról, és ezek nem mások, mint a Colosseum és a cappuccino. J
Osztályomban el tudnék képzelni egy játékos versenyt, ahol képeslapokat kell gyártaniuk a diákoknak, melybe szöveget is be kell illeszteniük, hogy egyben gyakorolják a nyelvet is. A verseny mottója ez lenne: „Mi jut eszedbe Olaszországról? Szerkessz képeslapot, melyben kedvenc olasz városaid, ételeid, filmrészleteid stb.. láthatóak.  Képeslapodba ágyazz be olasz szöveget/mondatot/mottót is!” A verseny végén közös szavazással kiválasztanánk a legkreatívabb képeslapot, melyet kitennénk asz osztályteremben is. :) 





1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a bejegyzésed, olyan örömmel írsz, hogy élmény olvasni. Különösen az osztálykirándulásos kollázs tetszik. Leginkább ez az az ötlet, amit én is tudnék hasznosítani, de az olasztanulással kapcsolatos feladat is nagyon hasznos nyelvszakosoknak! :)

    VálaszTörlés