2016. február 23., kedd

21. századi készségek

"Óh-óh" pillanatból "Ta-da" pillanat! :)



(Forrás: www.ted.com.TomWujec)
Az alábbi videó szemléletes példája a team-munkának és annak szépségeinek. 

Néhány évvel ezelőtt Peter Skillman bemutatott egy tervező-feladatot, mely a ‘pillecukor-kihívás’ nevet kapta. Az ötlete a következő volt. Négyes csoportokban kell megépíteni a lehető legmagasabb, önmagában álló építményt 20 spagettirúdból, egy méter ragasztószalag és egy darab pillecukor segítségével. A pillecukornak az építmény tetején kell lennie. És, bár nagyon egyszerűnek tűnik a feladat, valójában nagyon is nehéz, mert arra kényszeríti az embereket, hogy azonnal összedolgozzanak. 
Számomra már maga a feladat nagyon érdekesnek tűnt, kíváncsi voltam, hogyan kezdenek el együtt dolgozni az emberek, milyen különbségeket lehet felfedezni a más-más szakterületen dolgozók munkamódszere között.
A videót megnézve sok minden megragadta a figyelmem, főként ez a mondat: "vannak olyan csoportok, ahol sokkal több “ta-da” építmény készül, a legjobbak közt pedig az óvodások állnak (...) nem csak a legmagasabb, de a legérdekesebb épületeket is ők csinálják." 
Ez számomra megmutatta, hogy mivel a gyerekek között nincsen hatalmi harc a közös munka megoldása során, sokkal eredményesebbek tudnak lenni, mint mi felnőttek. Nem fecsérlik idejüket bizonyos pozíciók betöltésére a munka során, hanem a közös cél lebeg a szemük előtt, hatékonyabban tudnak együttműködni. 
A videó későbbi részében látható, hogy az üzleti iskolák diákjai érték el a legrosszabb eredményt, mivel őket arra tanítják, hogy az egyetlen helyes megoldást találják meg. Ez elgondolkodtatott, hogy az egyes intézményes nevelés, a tanítás milyen nagy hatással van a gondolkodásra, mennyire nagy felelősség hárul az oktatókra, s mennyire fontos meghagyni a gyerekeknek a lehetőséget a szabad gondolatok áramoltatására. 
Leendő tanárként hasznosnak találom a videóban megismerteket, mely felnyitotta a szemem arra, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennem, ha team-munkát alkalmazom leendő osztályommal. A szervezeti működést megkönnyíti a rugalmasság, az együttműködés, az azonos cél és a közös hang megtalálása. Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével az “óh-óh” pillanatból “Ta-da” pillanatot érhetünk el.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése